Cronulla RSL Club withdraws patio DA to do additional work on noise levels

The patio overlooking the park and beach. Picture John Veage
The patio overlooking the park and beach. Picture John Veage

Cronulla RSL Memorial Club has withdrawn a development application to install a retractable awning and extra seats on its patio overlooking Cronulla Park and beach.

Club president Sue McNeill said a new application would be lodged with Sutherland Shire Council after further acoustical work was carried out.

“We will still be going ahead with the plans, but we needed to do some additional work on the sound conditions,” she said.

Ms McNeill said the decision was made in conjunction with council officers, and did not result from public objections.

“For me, this was about trying to understand what occurred during the renovation and what needed to be addressed,” she said.

"I know noise was a big issue and, to their credit, [council officers] were trying to set me on the right path.

“The last thing we want is to increase the sound out there – we want to reduce it.”

The DA, which was lodged in July, proposed the installation of a retractable awning and increasing the number of seats on the lower level from 60 to 200.

The application stated the originally approved 60 chairs was “a gross miscalculation”.

Under the National Business Code, a maximum of 221 people could be seated in the the area, the document said.

The document said there were no privacy, view loss or overshadowing issues to adjoining properties.

Existing air and noise sources to the immediate area would not be affected or altered in any way, the DA said.

The proposal concluded, “There will be no adverse impacts on the environment from this proposal as all structures are over the existing open form patio, with the proposal offering a controlled environment sheltering the open patio from the elements.

“The development will have a significant positive impact to existing facility providing further usable covered space for the patrons of the club.

“Noise levels will be controlled by the staff and management as outlined in the accompanying Venue Management Plan.

“There will be no additional parking requirements with this proposal.” 

The venue management plan said there had been “a stark sea change” since the club’s $6.5 million makeover.

“The sun- drenched bowling green overlooking the beach has been replaced by an extensive, new indoor dining area, with automated, large louvre windows and doors,” it said.