New sculpture at Discovery Point reflects the ties that bind community

Social intersections: The new artwork is made of overlapping flat bars to represent how different communities are woven together. Picture: John Veage
Social intersections: The new artwork is made of overlapping flat bars to represent how different communities are woven together. Picture: John Veage

It’s all about community connection.

This is the message of the new sculpture unveiled this week at the Discovery Point development at Wolli Creek.

Called Weave, the sculpture by industrial artist and designer Geoff Farquhar-Still was installed by Frasers Property Australia on the Village Green at Discovery Point on Tuesday.

The copper and stainless steel sculpture is made of overlapping and overlaying flat bars which reflect the complex woven nature and intersections of communities, Mr Farquhar-Still said.

Light work: Called 'Weave', the new sculpture installed this week at Discovery Point  has been designed reflect and polish the light. Picture: John Veage

Light work: Called 'Weave', the new sculpture installed this week at Discovery Point has been designed reflect and polish the light. Picture: John Veage

This is his third artwork to be installed in the open spaces at Discovery Point.

The others, Joy Flight and Reeds were both unveiled in 2017.

Weave has been designed to reflect and polish the light at Discovery Point, he said.

It aims to enhance how residents use the Village Green.

“People can experience the place and seek shade or light around it in their own way,” he said.

He hopes Weave will inspire residents to feel connected and own the space as their own.

Weave has been inspired by the native mangrove swamps supporting the banks of the Cooks River, which flows next to Discovery Point.

The artwork allows for views through the structure of the branches, where it is possible to imagine a protective woven enclosure creating a habitat for native and introduced species.

“The wrong objects in the wrong space tend to get vandalised or ignored so the piece needed to be of the community,” he said.

“By inoculating it with creativity, people can own a space as their own.”